
BAŞKENT
FİLARMONİ
AKADEMİ
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi korolara başvuruda bulunabilirim?
2024-2025 Sanat Sezonu seçmelerimizde Başkent Filarmoni Minikler Korosu (6-8), Başkent Filarmoni Yıldızlar Korosu (9-12), Başkent Filarmoni Gençlik Korosu (13-16), Başkent Filarmoni Pop Korosu, Başkent Filarmoni Eğitim Korosu, Başkent Filarmoni Eğitim Korosu, Başkent Filarmoni Kadınlar Korosu, Başkent Filarmoni Korosu başvuruları için başvuru ve seviyenize göre kayıt kabul etmekteyiz.
Herhangi bir seçme olacak mı?
Evet, Başkent Filarmoni Koroları için basit düzeyde yeterliliklerinizi anlayabilmek adına, küçük bir sınav değerlendirme yapılacaktır, bunun için kayıt formunu eksiksiz doldurmanız yeterlidir.
Ankara dışında yaşıyorum, yine de seçmeye başvurabilir miyim?
Çalışmalarımız Ankara’da yapılmaktadır. Dolayısıyla, çalışmalar süresince Ankara’da ikamet etmeniz gerekecektir.
Korolardaki yaş sınırı nedir? Seçmelere başvurmak için hangi yaş aralığında olmam gerekir?
Başkent Filarmoni Minikler Korosu (6-8)
Başkent Filarmoni Yıldızlar Korosu (9-12)
Diğer korolarımız 18 yaş üstündeki bireylerden oluşmaktadır.
Koroların müzikal içerikleri nedir? Hangi koro beni̇m için daha uygun olur?
Başkent Filarmoni Çocuk Koroları
Belirtilen yaş aralığında olan çocuklarımızın müziğe olan yatkınlıklarının olması ve müzikal yetkinliklerinin farkındalığında olması çocuklarımız için tercih edilebilir olacaktır.
Başkent Filarmoni Gençlik Korosu
Belirtilen yaş aralığında olan gençlerimizin müziğe olan yatkınlıklarının olması ve müzikal yetkinliklerinin farkındalığında olması çocuklarımız için tercih edilebilir olacaktır.
Başkent Filarmoni Eğitim Korosu
18 yaş ve üzerindeyseniz, koro müziğinde gelişime açıksanız, müzikal eğitim ve repertuvar çalışması yapmak istiyorsanız, Anadolu'nun ve Dünya’nın farklı dillerinden çok sesli eserler seslendirmek istiyor, farklı renkleri çok sesli koro müziğinin birleştirici gücüyle bir araya getirmek fikrinden heyecan duyuyorsanız, çeşitli dillerde ve tarzlarda repertuvar çalışmaları için düzenli olarak zaman ayırabileceğinize inanıyorsanız, ailemize değer katabileceğinizi düşünüyorsanız Başkent Filarmoni Eğitim Korosu'na başvurabilirsiniz.
Başkent Filarmoni Kadınlar Korosu
18 yaş ve üzerindeyseniz, çok sesli koro deneyimi, koro kültürü altyapısı ve temel müzik teorisi bilgilerinizin üstüne bir şeyler katmak ve daha iyi bir bilgi edinmek veya bu alanlardaki birikiminizi geliştirmek, ses ve nefes kullanımı ve temel koro şarkıcılığı dersleriyle potansiyelinizi ortaya çıkarmak, koro şarkıcılığı becerisi ve bilinci kazanmak istiyor ve bu çalışmalar için düzenli olarak zaman ayırabileceğinize inanıyorsanız, Başkent Filarmoni Kadınlar Korosu'na başvurabilirsiniz.
Başkent Filarmoni Korosu
18 yaş ve üzerindeyseniz, çok sesli koro deneyimi, koro kültürü altyapısı ve temel müzik teorisi bilgilerinizin üstüne bir şeyler katmak ve daha iyi bir bilgi edinmek veya bu alanlardaki birikiminizi geliştirmek, ses ve nefes kullanımı ve temel koro şarkıcılığı dersleriyle potansiyelinizi ortaya çıkarmak, koro şarkıcılığı becerisi ve bilinci kazanmak istiyor ve bu çalışmalar için düzenli olarak zaman ayırabileceğinize inanıyorsanız, Başkent Filarmoni Korosu'na başvurabilirsiniz.
Başkent Filarmoni Pop Korosu
Seçmelere nasıl başvurabilirim?
www.baskentfilarmoni.com adreslerindeki "Başvurular" bölümünden ulaşabileceğiniz başvuru formumuzu doldurarak korolarımıza başvurabilirsiniz. Başvurmak istediğiniz korolarımıza ait başvuru formlarına ulaşabilirsiniz.
Seçmeler katılmak için ücret ödeniyor mu?
Hayır, Başkent Filarmoni ailesine başvurmak için herhangi bir ödemeniz gerekmiyor.
Facebook, Instagram gibi sosyal medya kanallarından başvuru yapabilir miyim, mesaj ve e-postayla katılmak istediğimi belirtmem yeterli mi?
Koromuza ve derneğimiz altında olan hesaplar dahil, hiçbir bir sosyal medya hesabına mesajla veya e-postayla ileteceğiniz başvuru istekleri maalesef değerlendirmeye alınmamaktadır. Başvurunuzun geçerli sayılması için web sitemizden ulaşabileceğiniz başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.
Seçmeler nerede yapılıyor?
Başvurunuzun değerlendirilmesinin ardından e-posta ve ya telefon yoluyla sizlere ulaşan ekip arkadaşlarımız aksini belirtmediği sürece seçmelerimiz, Emek Mahallesinde bulunan, Başkent Filarmoni Müzik Eğitim ve Araştırma Derneği’nde gerçekleşecektir. Detaylı adres ve konum bilgisi seçme randevunuzla birlikte sizinle paylaşılacaktır.
Seçmelere katılım koşulları nelerdir?
www.baskentfilarmoni.com adresinde yer alan seçme başvuru formunu zorunlu alanları boş bırakmadan, doğru bilgilerle doldurmanız yeterlidir.
Daha önce bir çok sesli koroda şarkı söylemedim, yine de korolara başvuruda bulunabilir miyim?
Başkent Filarmoni Eğitim Korosu, Çocuk Koroları ve Gençlik Korolarına katılmak için herhangi bir deneyim aranmamaktadır. Başkent Filarmoni Kadınlar Korosu ve Başkent Filarmoni Korosu için yeterli bir donanım bilgisi aranmaktadır.
Seçme saatleri neye göre belirleniyor?
Katılım durumu ve sanat komitemizin alacağı karar neticesinde seçmeye katılabileceğiniz gün ve saatler belirlenip, size telefonla bildiriliyor. Sizinle paylaşılan saatlerin size kesinlikle uymaması durumunda hiç zaman kaybetmeden telefon veya e-postayla durumunuzu belirten bir dönüş yapmanız gerekiyor.
Onaylanmış olan seçme randevumu önemli bir sebepten kaçırdım/kaçıracağım, ne yapmalıyım?
Seçme randevunuza önemli bir sebepten katılamayacaksanız, bilgilendirme e-postasında sizlerle paylaşılan acil durumlarda aranacak telefon numarasıyla en kısa sürede iletişime geçmeniz ve durumunuzu bildirmeniz gerekmektedir. Müsait bir aralık varsa, seçme ekibimiz sizinle yeni bir gün ve saat için randevu verecektir. Uygun bir tarih olmaması durumunda bir sonraki seçme dönemini beklemeniz gerekebilir.
Koroya başvurmak için müzik eğitimi almış olmam, enstrüman çalmam ya da profesyonel olarak müzikle ilgilenmiş olmam şart mı?
Başkent Filarmoni Çocuk Koroları ve Başkent Filarmoni Eğitim Korosuna başvurularınıza bu tip yetkinlikler aranmamaktadır. Bizler için şarkı söylemeyi sevmeniz yeterlidir. Ancak diğer korolarımız için belirli bir bilgi ve yeterlilik aranmaktadır.
Seçmeler nasıl gerçekleşiyor?
Seçmelerimiz normal koşullar altında iki aşamadan ve öncesinde birinci aşama, (yazılı), ikinci aşama, ( sözlü) olarak iki oturumdan oluşmaktadır. İlk aşamada temel müzik teorisi ve müzik kültürü, ikinci aşamada ise, temel ses ve duyum egzersizleri sorulmakta ve adaylardan serbest bir şarkı seslendirmeleri beklenmektedir. Bu aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar doğrudan korolara dahil olabilir. Seçmelerle ilgili diğer tüm detaylar, zamanı geldiğinde adaylara e-posta ve telefon yoluyla iletilmektedir.
Seçmelere gelirken yanımda getirmem gereken herhangi bir enstrüman ya da başka bir şey var mı?
Sağlıklı bir sesle gelmeniz bizler için yeterlidir.
Seçmede seslendirmek için seçeceğim eserin nitelikleri ne olmalıdır?
Kendinizi rahat hissettiğiniz, sesinizi ön plana çıkaracak herhangi bir şarkı olabilir. Türünün veya dilinin hiçbir önemi yok. Seçmenizde tüm şarkıyı değil, bir kısmını seslendirmeniz istenecektir. Buna göre istediğiniz yerden başlayarak söyleyebilirsiniz.
Seçmelere başvurduktan sonraki süreç nasıl ilerliyor?
Başvurunuzun değerlendirilmesinden sonra önce telefonla, ardından e-postayla seçmelere katılacağınız gün, saat, adres bilgileri ve gerekli diğer detaylar seçme ekibimiz tarafından sizinle paylaşılıyor. Tüm başvurulara olumlu ya da olumsuz, mutlaka dönüş yapıyoruz.
Başvurumu yaptıktan sonra durumum hakkında ne zaman ve nasıl bilgi edinebiliyorum?
Seçme dönemi içerisinde yapılmış başvurular için bilgilendirme; başvurunuz akabindeki bir ay içerisinde telefonla yapılıyor
Seçmede başarılı olup olmadığımı kaç gün içerisinde ve ne şekilde öğrenebilirim?
Seçme sonuçları için en geç 24 saat içerisinde e-posta veya telefon yoluyla bilgilendirme yapılacaktır. Lütfen e-posta hesaplarınızın "Tanıtımlar" (Promotions) ve "Gereksiz E-posta" (Spam) klasörlerini kontrol etmeyi unutmayın.
Korolardan birine kabul edilmem durumunda ne oluyor?
Seçmelerden başarıyla geçmeniz durumunda oryantasyonumuza davet ediliyorsunuz. Oryantasyonda genel bir tanıtım gerçekleştiriyor; koronun takvimi, genel işleyişi, çalışma sistemi ve planlarıyla ilgili bilgiler veriyoruz. Takip eden günlerdeyse çalışmalarımız başlıyor.
Provalar hangi gün ve hangi saatlerde gerçekleşiyor?
Başkent Filarmoni Çocuk Koroları
Provalarımız haftada bir gün; Cumartesi günleri, 6-8 yaş 10.00-12.00 arası, 9-12 yaşları arası ise 12.00-14.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.
Başkent Filarmoni Gençlik Korosu
Provalarımız haftada bir gün; Cumartesi günleri, 13-16 yaş bireylerle birlikte saat: 16.00-18.00 saatleri arasında çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Başkent Filarmoni Pop Korosu
Çalışmalarımız, haftada bir gün; Cumartesi günleri 18.30-20.30 saatleri arasında gerçekleşiyor.
Başkent Filarmoni Eğitim Korosu
Eğitimlerimiz, haftada bir gün; Perşembe günleri 19.00-21.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.
Başkent Filarmoni Oda Korosu
Prova derslerimiz haftada bir gün; Pazartesi günleri 19.00-21.15 saatleri arasında gerçekleşiyor.
Başkent Filarmoni Kadınlar Korosu
Prova derslerimiz haftada bir gün; Çarşamba günleri 19.00-21.15 saatleri arasında gerçekleşiyor.
Başkent Filarmoni Korosu
Prova derslerimiz haftada bir gün; Cuma günleri 19.00-21.15 saatleri arasında gerçekleşiyor.
Rutin çalışma gün ve saatleri haricinde de çalışmalar oluyor mu?
İhtiyaç durumunda ve olası çeşitli projeler kapsamında ek çalışmalar olabiliyor. Belirlenen ek çalışma günleri, makul bir süre öncesinden koro üyeleriyle paylaşılıyor.
Her provaya katılmam gerekiyor mu?
Evet. Normal koşullar altında, tüm provalara düzenli olarak katılım sağlamanızı bekliyoruz. Aksi taktirde disiplin kurulumuzla tanışmanız gerekebilir…
Konserler ve turneler genelde hangi zamanlara denk geliyor?
Özellikle şehir dışı konserlerini okul ve çalışma hayatıyla birlikte yürütebilmek açısından hafta sonlarına ve tatil günlerine denk getirmeye özen gösteriyoruz. Ancak buna uyamadığımız çeşitli durumlarda da programımızı koroyla makul bir süre öncesinden paylaşıyoruz.
Okulların kapanmasıyla birlikte Haziran ayı sonrası programınız nasıl oluyor?
Korolarımızın programları genelde okullarla paralel gitmektedir. Ancak yurt içi veya yurt dışında katılmayı planladığımız bir turne, festival ya da yarışma veya devam eden bir projemiz olması durumunda yaz tatili veya herhangi bir tatil döneminde de provalarımız olabilir. Programlar genellikle dönem başında paylaşılan e-takvimler ve gönderilen e-postalarla tüm koroya açıklanmaktadır. Eğer bu programla çakışan ve önceden belirlenmiş bir planınız varsa, bunu bizlere en kısa zamanda bildirmeniz gerekmektedir.
Korolardan birine katılmam durumunda herhangi bir maddi gelirim olacak mı?
Hayır. Bütün korolarımız tamamen gönüllülük ilkesiyle çalışıyorlar.
Seçilmem durumunda bir korist olarak üzerime düşen görev ve sorumluluklar nelerdir?
- Bir koro üyesi olarak, bireysel başarımın, koronun başarısına önemli ölçüde etki edeceğinin farkında olmak,
- En az bir tam sezon boyunca yerleştirileceğim koro bünyesinde bulunmamın beklendiğinin farkında olmak,
- Planlanmış olan tüm provalar ve konserlere katılımımın zorunlu olduğunun farkında olmak,
- Planlanmış herhangi bir provaya katılamama durumumda, telafi provalarına katılma mecburiyetim olduğunun ve gerekli görülmesi halinde ödev, sınav vb. uygulamalara tabi tutulabileceğimin farkında olmak,
- Yeterli görülmediğim veya bir korist olarak sorumluluklarımı yerine getirmediğim takdirde konser/proje kadrosuna alınmama ihtimalim olduğunun farkında olmak,
- Prova veya konser kaçırmama sebep olabilecek herhangi bir acil durumum varsa, provalar için 5, konserler için 10 gün öncesinde koro yönetimine mazeretimi ve izin isteğimi bildirmem gerektiğinin farkında olmak,
- Belirtilen süre öncesinden bildirmediğim mazeretlerimin ve izin taleplerimin maddi ve manevi organizasyonel zararlar doğurması sonucunda, bu zararları karşılamakla yükümlü olduğumun farkında olmak,
- Korolarımızda; aylık aidat ödemelerinin sanat kurulu tarafından her sanat yılı planlanmış olan ücreti, belirtilen hesaba yatırmak,
- Bir dönem tamamlanmadan bulunduğum korodan ayrılmam durumunda, bir dönemlik aidatlarını geri almayacağımın farkında olmak,